ICB4® in 3 minuten

De basis

De IPMA Individual Competence Baseline (ICB4) is de wereldwijde standaard voor individuele competenties in project-, programma- en portfoliomanagement.

Samenvatting

De International Project Management Association (IPMA) is een toonaangevende wereldwijde non-profit vereniging voor projectmanagement met meer dan 60 aangesloten verenigingen. IPMA publiceerde de eerste officiële versie van ICB (versie 2.0) in 1999, met een kleine wijziging in 2001. Versie 3 werd gepubliceerd in 2007 en versie 4 in 2015.

Een centraal concept van de ICB4 is het ‘oog van competentie’, dat de drie managementdomeinen project-, programma- en portfoliomanagement vertegenwoordigt. Gebaseerd op een generiek model moet elk individu beschikken over perspectiefcompetenties die betrekking hebben op de context van zijn of haar project, programma of portfolio, menscompetenties die betrekking hebben op persoonlijke en sociale onderwerpen en praktijkcompetenties die betrekking hebben op de specifieke technische aspecten voor het managen van zijn of haar project, programma of portfolio.

Figuur: IPMA ‘oog van bekwaamheid’

De ICB4 definieert 29 competentie-elementen:

– 5 Perspectief competentie-elementen

– 10 competentie-elementen Mensen

– 14 competentie-elementen praktijk.

 

Elk competentie-element bestaat uit een definitie, het doel, een beschrijving van de inhoud, kennisgebieden, vaardigheden en een lijst van gerelateerde competentie-elementen, evenals een reeks belangrijke competentie-indicatoren met een beschrijving en maatregelen.

 

IPMA biedt een certificeringsprogramma op vier niveaus, gebaseerd op de IPMA Individual Competence Baseline (ICB4): IPMA niveau A-D.

Doelgroep

De doelgroep bestaat uit project-, programma- en portfoliomanagers en -medewerkers en algemene managers, assessoren, coaches, HR-managers en trainers die betrokken zijn bij project-, programma- en portfoliomanagement.

Reikwijdte en beperkingen

De kracht van de IPMA competentie baseline is dat het een uitgebreide inventarisatie is van competenties die een individu moet hebben of ontwikkelen om projecten, programma’s of portfolio’s succesvol te realiseren. Geen van de andere raamwerken of methoden voor project-, programma- of portfoliomanagement doet dit. Het ICB4 raamwerk is daarom het meest geschikt als referentiemodel voor de ontwikkeling en beoordeling van individuele project-, programma- en portfoliomanagers. Verder is de ICB4 toepasbaar voor alle sectoren en branches.

De ICB4 beveelt geen specifieke methoden of instrumenten aan en bevat deze ook niet. Methoden en instrumenten kunnen door de organisatie worden gedefinieerd. De project-, programma- of portfoliomanager moet geschikte methoden en instrumenten kiezen die passen bij de actuele omstandigheden.