Van Haren Publishing | Corporate

Digitale boost voor professionals

Digitale boost voor 1 miljoen professionals

Amsterdam, 15 juni 2020 – De huidige crisis is van ongekende omvang, met structurele verschuivingen in de werkgelegenheid die heel veel mensen raken of nog zullen gaan raken. Banen veranderen, nieuwe banen in digitale beroepen ontstaan. Alleen door samenwerking kunnen we op korte termijn grote groepen mensen om en bijscholen.

De nieuwe banen die ontstaan door de ontwikkeling van technologie vragen om andere vaardigheden: zowel digitale-, als complexe menselijke vaardigheden worden belangrijker. Nieuwe banen zijn goed voor de economie, maar er is een tekort aan werknemers met de juiste vaardigheden. Om in deze situatie mee te kunnen groeien met de nieuwe arbeidsvraag, zal Nederland snel moeten investeren in re- en upskilling van de gehele beroepsbevolking (bron: rapport Arbeid in Transitie Denkwerk 2019)

De huidige pandemie heeft al die digitale ontwikkelingen nog eens versneld. Op dit moment werken meer mensen vanuit huis dan ooit en tegelijkertijd zullen mensen hun baan verliezen.

Veel bedrijven en werkgevers oriënteren zich nu op nieuwe mogelijkheden en willen hun medewerkers snel en adequaat kunnen (om)scholen indien nodig. Werkgevers hebben ook de taak om hun werknemers te ondersteunen in hun ontwikkeling. Dat is belangrijk om zowel hun eigen organisatie als de maatschappij gezond te houden.

Kansen

De digitale transformatie biedt kansen om mensen te ontwikkelen voor nieuwe functies. Maar niet iedereen heeft helder hoe nieuwe technologieën, zoals AI (Artificial Intelligence) te vertalen naar nieuwe mogelijkheden. De meeste organisaties hebben nog te weinig kennis van de digitale mogelijkheden en van de kansen die hen dit biedt. Vanuit deze behoefte is het initiatief I.AMDIGITAL opgezet.

Iris Koolen richtte samen met Su Yin Timp-Gan ‘I.AMDIGITAL’ op. Koolen: “Ons doel is om binnen 3 jaar één miljoen professionals klaar te stomen voor de digitale revolutie. Wij hebben een kort awareness-programma ontwikkeld waarin professionals de ontwikkelingen zien en begrijpen welke impact dit heeft. Nu we in deze crisis beland zijn is het aanleren van digitale skills nog urgenter geworden”.

Digitale boost

I.AMDIGITAL wil realiseren dat binnen drie jaar één miljoen professionals zoveel kennis hebben van de huidige digitale mogelijkheden dat zij op hun beurt organisaties – en dus medewerkers – toekomstbestendiger kunnen maken. I.AMDIGITAL geeft professionals in feite een digitale boost door ze te leren dat en hoe technologie iedereen kansen biedt. Het opleidingsprogramma gaat in op onderwerpen als: welke technologische innovaties zijn er gaande op dit moment? Wat is een data gedreven organisatie? Hoe geef je waarde aan data? Hoe ga je veilig om met data? Waarom is de human factor belangrijk? Wat zijn de beroepen van de toekomst? Hoe krijg je zoveel mogelijk andere professionals mee in de digitale transitie en waarom zou je daarnaar moeten streven? 

Daarnaast informeert en inspireert I.AMDIGITAL, ondersteund door initiatieven zoals Techconnect en BIT Academy, omscholing naar nieuwe beroepen zoals Growth Hacker, Cloud Engineer, Security Specialist, Webdeveloper, en Data Analist. Het programma bestaat uit diverse online microlearnings, een scan en een examen. Het duurt een dagdeel en is geschikt voor MBO+.

Timp-Gan: “Talent is op dit moment de grootste uitdaging van de tech-wereld. Hoe komen we aan genoeg mensen die ‘digital’ snappen? Een basistraining is de perfecte opstap voor mensen die hierin door willen leren”.

Olievlek

Willen we een grote groep mensen bereiken dan is een schaalbare oplossing noodzakelijk.

Graag gaan wij in gesprek met opleidend Nederland, de overheid, het bedrijfsleven en sectoren. Wij kunnen als geen ander ambassadeur zijn om Nederland klaar te stomen voor de (digitale) toekomst. Met subsidie van de overheid kan een opleidingsprogramma nog verder ontwikkeld worden en aan nog meer professionals worden aangeboden. Door samenwerking met het bedrijfsleven en bureaus kunnen we een groot aantal professionals bereiken. Door samenwerking met sectoren kunnen we leerpaden ontwikkelen die specifiek ingaan wat in de sector speelt. Zo kan de kennis van de kansen die de digitale transformatie onze samenleving biedt zich als een olievlek verspreiden. En dat is iets waar zowel werknemers als werkgevers en de samenleving van profiteren.

Koolen: “Wij sluiten nu samenwerkingsverbanden met consultancybureaus, trainers en opleidingsinstituten. Wij geloven juist dat we de infrastructuur die er is moeten inzetten. Zij hebben al bereik en kijken hoe ze klassikale trainingen kunnen omvormen tot blended leertrajecten. Zelf hebben ze vaak niet de financiële mogelijkheden om te investeren in kwalitatief goede online content. Door goede content aan te bieden kunnen ze meteen aan de slag. De basistraining is klaar, de eerste cursisten zijn enthousiast, hebben het examen afgerond en zijn ‘I.AMDIGITAL Artificial Intelligence Foundation Certified’ (AIFE)”.

Geloof je ook in deze aanpak? Wil je meedoen? Neem dan contact met ons op.

I.AMDIGITAL is een sociale onderneming. Ons primaire doel is om professionals digitaal bewust te maken (bij- en omscholing). Hiervoor is een stichting (FutureWorkskills) en een BV opgericht. Voorloper van I.AMDIGITAL is de gratis Nationale AI-cursus die mede gerealiseerd is door de stichting.

Zie ook: www.iamdigital.nl

Neem contact met ons op: [email protected]

Leave a Comment