Auteur: Maarten Looijen

De basis

Het boek is een vervolg op Grepen uit de geschiedenis van de Automatisering dat in de eerste helft van de jaren negentig als 2e druk is verschenen. In 2017 werd besloten dit boek een vervolg te geven met de nieuwe titel DE COMPUTER EN ROUTE. Het zou dan niet alleen over het verleden gaan, maar ook over het heden en zicht op de toekomst.

Overzicht

Het doel van het boek is een kennismaking met de boeiende ontwikkelingen voor de ondersteuning en zelfs vervanging van het handmatig rekenen leidend naar de hedendaagse computer met al haar facetten. Op de eerste ontwikkelingen wordt niet, zoals dat nogal eens wordt aangetroffen, heel summier ingegaan, maar worden achtergronden en resultaten helder gepresenteerd. De ontwikkeling van de computer heeft niet in een heel korte periode plaatsgevonden en ook niet op één plek in de wereld. Pas vanaf de jaren vijftig van de vorige eeuw krijgt de computer echt vorm en inhoud. Wetenschappers, ontwikkelaars en managers weten het fenomeen computer een niet meer weg te denken status te geven. De route waarlangs dat heeft plaatsgevonden en nog steeds plaatsvindt, komt in 14 hoofdstukken overzichtelijk en boeiend aan de orde:
1 Rekentuig en rekenkunde
2 Wilhelm Schickard
3 Charles Babbage
4 John Vincent Atanasoff
5 Konrad Zuse
6 John von Neumann
7 Japanse computers
8 Fujitsu
9 Nederlandse impressies
10 Op weg naar een nieuw computertijdperk
11 Oost-Europese computers
12 Rekencentra Nederlandse Universiteiten
13 Internet en Microsoft
14 Het nieuwe computertijdperk

Doelgroep

Iedereen die wil weten wat de oorsprong is van de hedendaagse computer en geen genoegen neemt met het idee dat de computer uit de lucht is komen vallen, komt aan zijn trekken. Studenten en docenten in het informatica onderwijs kunnen hun kennis verrijken over vroege ontwikkelingen, maar ook over recente en almaar voortgaande ontwikkelingen rond het niet meer weg te denken fenomeen computer.

Relevante literatuur

Titel: DE COMPUTER EN ROUTE

Prijs: € 26,45

Auteur: Maarten Looijen

Titel: Over getallen gesproken

Prijs: € 29,95

Auteur: Maarten Looijen

Please wait...

X
Added to your cart